Pinards PDF

Batu bundar dikenali sebagai produk luluhawa terbentuk dengan cara proses bertujuan menyiasat pencirian fizikal batuan bundar di lapangan dari segi saiz. Luluhawa fizikal tindakan fros pula biasanya berlaku di kawasan sederhana dunia. Luluhawa ini aktif ketika musim perantaraan iaitu musim. Ngarai jauh lebih kerap di kawasan gersang daripada di kawasan basah kerana luluhawa fizikal mempunyai kesan lebih setempat di kawasan gersang.

Author: Fejinn Tora
Country: Croatia
Language: English (Spanish)
Genre: Science
Published (Last): 17 July 2010
Pages: 365
PDF File Size: 2.38 Mb
ePub File Size: 18.67 Mb
ISBN: 176-4-74636-810-8
Downloads: 22481
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Baramar

Geografi Alam Sekitar Fizikal

Ditakrifkan sbg partikel terampai di atmosfera dlm kepekatan tinggi. Ekologi Kajian tentang hubungan antara organisma hidup dgn alam persekitarannya. Hujan Titisan air yg turun dari awan. Bermaksud peningkatan suhu permukaan laut di lautan Pasifik Barat secara mendadak atau melampau yg mengakibatkan keadaan cuaca di kws tersebut mengalami perubahan. Larian air dalam alur sungai Kombinasi antara air larian, air hujan yg terus jatuh ke dlm sungai dan air dlm tanah yg juga memasuki sungai sbg aliran dasar akan terus mengalir dlm bentuk aliran sungai menuju ke laut.

Bergerak secara berpusarlaju dan berlaku pd musim banjir.

PROSES LULUHAWA FIZIKAL: TUGASAN 1(b): SIJIL PENGHARGAAN

Rusly Musa dan Hajah Nurashikin Abdullah. Pembasahan oleh air dan pengeringan oleh suhu yang tinggi secara berulang-ulang, akhirnya batuan memecah. Proses ini biasanya berlaku di gurun panas yang mempunyai jumlah hujan tahunan yang sedikit kurang mm dengan suhu pada waktu siang yang sangat panas 40 — 45 C. Bermaksud satu lapisan air bawah tanah yang terdapat di atas lapisan batuan tidak telap air membentuk stok air tanah yg banyak.

Apakah yang dimaksudkan dengan luluhawa?

Mengkaji saling kaitan antara unsur-unsur iklim dan cuaca seperti suhu, hujan, tekanan udara kelembapan udara, tiupan angin yg berlaku di ruang atmosfera. Perubahan aras laut Kenaikan atau penurunan aras laut berbanding dengan aras daratan. Ngarai kerap membentuk di kawasan batu kapur. Mrjk kpd keupayaan akuifer utk mengeluarkan isipadu air pd satu- satu masa tertentu. Ia terdiri drp sungai induk dan cawangan-cawangannya yg disempandani olh garisan legeh yg memisahkannya dgn lembangan sungai yg lain.

  ECTOCARPUS LIFE CYCLE PDF

Sekiranya udara itu disejukan sehingga ke takat suhu embun maka akan terbentuk kabus alir lintang dan juga awan jenis stratus yg rendah. Outputnya pula spt wap air yg dibebaskan melalui proses respirasi dan oksigen dibebaskan melalui proses fotosintesis.

Bahan-bahan yg ffizikal kimia terlarut akan dibawa oleh air sungai dlm bentuk larutan. Proses penyepaian atau pemecahan batuan akibat tindakbalas unsur- unsur iklim spt suhu. Terjadi semasa letusan gunung berapi yg sangat kuat. Adalah udara yg bergerak mendatar. Berlaku apabila bhn-bhn pencemar fizimal spt sulfur dioksida, nitrogen dioksida bertindak sbg nukleas kondensasi mencatumkan wap-wap air menjadi bintik dan titisan air.

Ketika malam pula suhu boleh menurun sehingga dibawah takat beku 0 C. Proses Luluhawa Proses pemecahan dan penguraian atau pereputan batuan dan berlaku secara in-situ setempat.

Berlaku apabila paras air fizikwl tasik meningkat naik melebihi daya tampung tasik tersebut di sebabkan hujan lebat berterusan dan pencairan salji. Pemeluwapan Perubahan wap air kpd cecair. Tanah menutupi batuan, menyebabkan batuan berada di bawah tekanan. Alur-alur sungai lazimnya berselirat di atas delta. Laman ini diubah buat kali terakhir pada Riak aliran air Gumuk Antigumuk Pulau sungai. Tenaga yg dimiliki oleh bumi untuk menarik sesuatu jisim dari atas ke bawah. Disebabkan perlepasan tenaga secara tiba-tiba apabila plat tektonik bertembungmencapah dan bergesel antara satu sama lain.

Tenaga terdpt dlm pelbagai bentuk spt tenaga haba, tenaga kenetik, tenaga potensi, tenaga kimia, dan juga tenaga elektrik. Proses Endogenik Proses yg berasal dari dlm kerak bumi seperti pergerakan tektonik, lipatan kerak bumi, gelinciran, gempa bumi, gunung berapi aktiviti igneus dan metamorfosisme batuan 3. Berlaku pd waktu malam dlm keadan langit cerah dan udara tenang.

  INCORPORER TYPO PDF

Ekosistem bakau Komuniti yg hidup di kws antara pasang-surut laut dan tahan drp air masin di zon pinggir pantai atau dikenali sbg zon literal. Proses pengangkatan dan penurunan blok-blok bumi apabila berlaku penambahan berat beban dan pengurangan berat beban di permukaan bumi.

Bersifat aliran terus shj dan iannya terdapat di kws gersang atau separa gersang yg tdk mempunyai saluran yg kekal. Mrjk kpd aras trofik yg wujud dlm sesebuah ekosistem yg tlh disusun mengikut herarkinya. Sesetengah batuan mempunyai retakan dan rekahan, apabila ombak melanda, udara di celah rekahan dan retakan tadi dimampatkan, dan mengenakan tekanan yang tinggi terhadao dinding retakan dan rekahan, akhirnya retakan dan rekahan menjadi semakin besar dan batuan boleh memecah.

Walau bagaimanapun terdapat juga perbezaannya. Di antara cara ombak menghakis ialah: Dlm ekologi tempat tinggal organisma di panggil habitat. Mrjk kpd kadar hakisan dan pemendapan adalah sama atau hampir sama.

LULUHAWA FIZIKAL/MEKANIKAL by Elizabeth Lawas on Prezi

Bergerak secara lurus, perlahan dan berlaku pada musim kemarau. Ketika hujan di kawasan tropika lembab, air akan membasahi batuan dan meresap ke dalam batuan. Kerpasan Lembapan yg terpeluwap dan jatuh semula ke permukaan bumi sb KHS Terbilang cecair atau pepejal. Larian air dalam alur sungai.