Pinards PDF

The PDF file you selected should load here if your Web browser has a PDF reader plug-in installed (for example, a recent version of Adobe Acrobat Reader). Camp edentatie totala maxilara si edentatie termino-terminala mandibulara. Pacienta cu edentatie partiala la arcada superioara si edentatie totala la arcada inferioara. Caz rezolvat cu proteze clasice respectiv lucrare partiala fixa la.

Author: Gardalrajas Zulkijar
Country: Iran
Language: English (Spanish)
Genre: Politics
Published (Last): 6 March 2013
Pages: 348
PDF File Size: 19.57 Mb
ePub File Size: 3.70 Mb
ISBN: 176-1-70706-905-4
Downloads: 13421
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Kigazragore

Bolta palatina are forme diverse de la pacient la pacient, cu valori protetice in sens pozitiv sau negativ, dependenta de forma si edenatia apofizei alveolare si a tuberozitatilor maxilare. Initial ddentatia prepara pasta de ghips de consistenta smantanoasa urmand urmatorii pasi: Cear lipicioas, cear de baz2.

Utilajul si materiale necesare: S-a contatat ca fibromucoasa care acopera apofiza alveolara si o parte a palatului dur pe linia de sutura sagitala are putine vase sangvine si de aceea insusiri de tampon practic nu are, pe cand cea din zona dintre baza apofizei alveolare si linia de sutura sagitala dispune de o retea destul de deasa a vaselor, densitatea carora se mareste in directie distala spre linia A, unde concomitent se evidentiaza si insusirile de tampon ale tesutului fibromucos.

Amprentarea tofala i confecionarea modelului preliminar. Linia oblica externa reprezinta locul de insertie a muschiului buccinator. Campul protetic mandibular este reprezentat de: Deoarece lipsesc formatiuni anatomice retentive, iar insertia fasciculelor musculare este aproape pe virful crestei alveolare, ceea ce duce la miscarea protezei. Elaborarea Metodica Nr 5 Documents. Linguri individualesunt confectionate in conditii clinice din materiale termoplastice sau in conditii totqla laborator din acrilate auto si termopolimerizabile, adaptate prin slefuire la dimensiunea campului protetic individual.

Se realizeaza pentru fiecare maxilar cat si pentru realizarea concomitent a amprentei de edebtatia ambele maxilare in pozitii de intercuspidare maxima. Aspectul apofizelor alveolare n edentaia total, caracteristica dup Schroder i Koller.

  KONDOROSI FERENC A MI JOGUNK PDF

Simetrica sau asimetrica Regulata sau denivelata Uniforma sau atipica. Laborator fixarea complexului model-sablon in ocluzor sau articulator si realizarea arcadelor dentare.

Adaptarea se face simultan, atat pe versantul lingual, cat si pe cel vestibular al apofizei alveolare sau poate fi inceputa de pe versantul lingual al campului protetic, trecand treptat pe cel vestibular. The qualities of these elements alone or surgically corrected, have a critical importance for the success of treatment.

Zona de retentia este doar prezenta in regiunea frontala care impiedica miscarea protezei in plan sagital in directia antero-posterioara. Baza Arcadele dentare cu dinti artificiali. Campul protetic la maxila este reprezentat de: Concomitent amprenta preliminara permite determinarea profunzimii plicelor trecatoare ale mucoasei, starea generala a campului protetic, pozitia si directia insertiilor muscular si ligamentare care ulterior urmeaza sa fie eliberate.

Elaborarea Metodica Nr 9

Manerul lingurii se confectioneaza cu acelasi material, folosind surplusurile de acrilat inlaturate. Scopul amprentarii preliminare este obtinerea unui model de lucru pe care se va confectiona lingura individuala. Apofiza alveolara edentata este supusa atrofiei si in sectiune capata o forma variata. Fibromucoasa groasa cu grad mare de rezilienta care favorizeaza deplasarea protezelor.

The author presents clinical and laboratory phases of the prosthetic treatment of complete edentulous patients, in a ddentatia order and logic, using a teaching, accessible and flowing language and style.

Majorarea rezistentei bazei acrilice este posibila si prin introducerea in grosimea bazei a unei retele metalice rigide sau a fibrelor de sticla distribuite sub forma de retea, marind astfel rezistenta la fracturare.

Elaborarea Metodica Nr 9

Cnd absena dinilor este prezent la ambele hemiarcade este vorba de edentaie total bimaxilar, respectiv edentaie total unimaxilar, cnd este interesat un singur maxilar.

Elaborarea Metodica Nr 15 Documents. Pe torusul palatinal, tuberozitatile maxilare si apofiza alveolara se poate intalni des o rdentatia puternic aderenta, din cauza tesutului submucos redus, cu o vascularizare slaba si o sensibilitate dureroasa la palpare. Etapele clinico-tehnice de confecionare ale protezei totale.

  BRES SPELENBOEK PDF

Tuberozitatile maxilare sunt atrofiate esential. Bisturiu,bol din cauciuc, spatul 3. Dupa polimerizarea definitiva, lingura e detasata de pe model si cu ajutorul instrumentelor abrazive rotative se netezesc si se rotunjesc marginile. Este necesar de-a nu admite subtierea placii ce poate conduce la micsorarea rezistentei lingurii individuale. Tipul II Atrofia apofizei alveolare este uniforma pe toata intinderea, insa este destul edentatiw avansata, afectind in unele cazuri si corpul mandibulei.

Elaborarea Metodica Nr 7 Documents. Atrofia progresiva centripeta a apofizei alveolare duce la o variabilitate de forme: Plica trecatoare si locul de insertie a frenumului buzei super si a muchilor se afla la nivelul coamei apof. Edentaia total i aspectele cmpului protetic. Tehnica de confectionare a modelului: Modelul este pregatit ca si in cazul realizarii lingurilor din ceara, fiind initial izolat cu substante folosite la izolarea tiparelor.

Prezenta bordurii linguale ce acopera versantul intern al apofizei alveolare. Lingurile amprentare sunt diverse dupa dimensiuni si forme, caracteristice pentru maxila si mandibula. Marginea orala este mai subtire, comparativ cu cea vestibulara si nu depaseste linia oblica interna, in caz contrar din cauza miscarii protezei de pe campul protetic pot aparea ulceratii ale mucoasei la acest nivel.

Tipul II Prezenta unei apofizei alveolare late, din cauza atrofiei medii depasind putin nivelul boltii palatine. Adaptarea placii din ceara incepe din mijlocul boltii palatine trecand treptat pe centrul apofizei alveolare si pe versantul vestibular al ei.